Project Brief

An annex to the Gandhi Ashram in Ahmedabad, this design for a riverside pavilion on the Sabarmati unifies two of the most important cultural entities of the city by reinforcing the sightlines between the two. With observation decks at four levels, the pavilion establishes multiple connections between the visitors, the ashram and the riverbank by providing ample opportunity for personal exploration.

Aiming to strengthen the relationship between the public and the river, the pavilion consists of a standing container that bridges the river and the Ashram bank, and a floating container that bridges the two banks of the river through the possibility of cross-river commute. The colours of the four containers correspond to different aspects – the red vertical container is a nod to the red steps connecting the ashram and the riverfront promenade, and the blue and grey horizontal containers highlight the ascent from the promenade to the river itself.

Year

2017

Location

Ahmedabad

Typology

Urban

Program

Public Space Intervention

Status

Competition Entry: Shortlisted in Top 50

Area

1750 Sq.Ft

Client

Design Team

Malay Doshi, Geeta Deshpande

Leave a Reply